Ouderschapsplan bij scheiding in de Bollenstreek

Ook voor kinderen is een scheiding heel ingrijpend. Daar kan je als ouder helaas niks aan veranderen. Maar je kan wel de schade bij een scheiding voor het kind beperken, door als ouder de juiste keuzes maken.  Het is namenlijk niet perse de scheiding, die kinderen schade kan toebrengen. Het is vooral de manier waarop jullie er mee omgaan.
 
Een van de belangrijkste dingen is, dat je elkaar niet afvalt in het bijzijn van de kinderen. Dan val je namenlijk indirect ook je kind af, die is immers een deel van jullie allebei en altijd loyaal aan beide ouders is.
 
Maar wanneer vertel je kinderen, dat jullie gaan scheiden?
Kleine kinderen tot ongeveer 7 jaar kan je het beter nog niet in een te vroeg stadium vertellen. Kinderen van die leeftijd hebben nog geen besef van tijd en snappen vaak ook niet wat er dan allemaal gaat veranderen. Het zal dus alleen maar verwarrend werken, wanneer je al wel van de scheiding vertelt, maar er vervolgens niets gebeurt. Dat veroorzaakt alleen maar onzekerheid.  Zeker wanneer je nog niet weet, op welk moment jij of je partner daadwerkelijk gaat verhuizen, is het verstandig even te wachten tot een en ander meer concreet is.
 
Bij kinderen, die wat ouder zijn, is openheid en eerlijkheid vaak het beste. Ze voelen, dat er iets aan de hand is en worden onzeker, wanneer de ouders vervolgens zwijgen. Zonder verder in detail te treden, hebben zij recht, om te weten wat er aan de hand is.
 
Als je gaat scheiden, moet er een ouderschapsplan worden gemaakt. Dat is een uitgebreid plan, waarbij o.a. de alimentatie en de zorgverdeling worden vastgelegd. Jullie kunnen kiezen uit co-ouderschap of een zorgverdeling, waarbij de kinderen bijvoorbeeld om het weekend en een dag in de week naar de andere ouder gaan.
 
We besteden tijdens de gesprekken ruim tijd aan het maken van een ouderschapsplan en alle vragen, die daar bij komen kijken zodat er een goed plan komt voor nu en in de toekomst. Natuurlijk kunnen omstandigheden altijd veranderen waardoor het ouderschapsplan niet meer passend is voor jullie en/of de kinderen. Daarom bied ik ook altijd aan, om op dat moment het plan aan te passen zonder daarvoor verder kosten in rekening te brengen.
 
Webdesign DE WEBSMID